21.04.15, 13:33

Одеські «євромайданівці» попрохали президента про надання звання Героїв України загиблим 2 травня соратникам

Одеські «євромайданівці» попрохали президента про надання звання Героїв України загиблим 2 травня соратникам

Активісти одеського Євромайдану у відкритому листі звернулися до Петра Порошенка з проханням надати загиблим 2 травня соратникам Ігорю Іванову та Андрію Бірюкову звання Героїв України.

Про це «майданівці» повідомили в соцмережах.

«Звернення одеситів до Президента України Петра Порошенка.

Шановний Петре Олексійовичу! 2 травня 2014 в Одесі відбулася спроба проросійських сил влаштувати замах на цілісність країни шляхом нападу і побиття величезної кількості проукраїнських активістів. Вони планували, залякавши таким чином патріотів, перейти до подальшого плану захоплення міста. Цей акт рашісти запланували заздалегідь, широко розповсюдивши заклики до насильства і розправи над учасниками мирної ходи за єдність України в соцмережах і своїх колах. У той день агресивно налаштовані, екіпіровані, озброєні холодною та вогнепальною зброєю бійці проросійських угруповань при злочинному сприяння міліції, в тому числі і заступником начальника міліції Одеської області Дмитром Фучеджі (який після травневих подій був оголошений в розшук і втік з країни), напали на мирний хід патріотів, яке в той час було дуже важливо, оскільки не так давно сталася анексія Криму, і за підтримки держави-агресора Росії почався захоплення Донецької та Луганської областей. Патріотично налаштовані громадяни стали на захист Батьківщини, розуміючи, що сутичка буде жорстокою, і показали зразок сміливості і самовіддачі.

У цьому бою героїчно загинули справжні патріоти і мужні сини України - Андрій Бірюков та Іван Іванов, показавши всім нам приклад мужності і героїзму. Того дня вони вийшли на захист міста від озброєних сепаратистів тільки з хоробрим духом і любов'ю до Батьківщини та українського народу в своїх серцях. І, розуміючи, що ми не маємо морального права здати місто, ми дали відсіч сепаратистам! У ході оборони міста було знищено більше 40 прихильників кремлівської агресії та затримано більше сотні сепаратистів, причетних до створення масових заворушень в той день. Ця перемога дісталася нам важкою ціною - ціною життя українських патріотів, і ми вважаємо, що вони не просто герої, а герої України.

У зв'язку з тим, що з часів подій вже пройшов майже рік, але на офіційному рівні вони ще не визнані героями, прохання: за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання територіальної цілісності рідної країни, самовіддане служіння українському народові, проявлені під час захисту Одеси від захоплення рашістами, присвоїти звання героїв України (посмертно) Іванову Ігорю Володимировичу і Бірюкову Андрію Васильовичу.

 З повагою, активісти Одеського Майдану».

Відзначимо, що крім «відкритого звернення» до президента, прихильники Майдану також ініціювали збір підписів в центрі Одеси для присвоєння «героїчного» звання посмертно Іванову і Бірюкову. За словами організаторів акції, підписів має бути не менше 100, проте поки що «майданівці» зібрали лише 38.

Додамо, в результаті трагедії в центрі Одеси окрім «євромайданівців» загинули правоохоронці і прихильники Антимайдану, родичі яких досі не можуть отримати доступ до документів про розслідування. Крім того, багато хто з потерпілих перебувають у СІЗО або змушені були покинути країну.

Поділитися:

Загрузка...