02.04.15, 9:00

Економісти Путіна творять дива

Економісти Путіна творять дива

Минулого тижня обсяг валютних резервів Центробанку Росії виріс вперше з липня минулого року, і це свідчить про те, що російська економіка, можливо, залишила в минулому період паніки, викликаної різким падінням цін на нафту минулого року. Ймовірно, показники російської економіки, які покращуються, переконають західні уряди в тому, що економічні санкції не надають будь-якого значного впливу і що режиму президента Володимира Путіна і країні, якою він керує, не загрожує неминучий крах.

З середини липня 2014 Росія втратила трохи більше чверті своїх валютних резервів.

Зменшення їхніх обсягів було особливо різким у грудні минулого року, коли Центробанк Росії гарячково намагався знайти спосіб зупинити падіння курсу рубля по відношенню до долара. Починаючи з січня 2015 року швидкість зменшення обсягів валютних резервів знизилася, що свідчить скоріше про структуру валютних резервів, ніж про хронічне виснаження запасів.

У січні 2014 року Росія володіла облігаціями казначейства США на суму 131,8 мільярда доларів. Оскільки відносини з США зіпсувалися після революції на Україні та анексії Криму, Росія почала скорочувати свої доларові запаси і збільшувати запаси в євро та золоті. Хоча в 2014 році обсяг золотовалютних резервів в цілому знизився на 23,9%, обсяг боргових зобов'язань США впав на 37,6% до 82,2 мільярда доларів. Сьогодні Росії належить менше облігацій казначейства США, ніж Ірландії, Туреччині або Сінгапуру.

Загальний обсяг золотовалютних резервів виражений в доларах, тому його запаси в євро в певній мірі постраждали в результаті стрімкого зміцнення долара по відношенню до євро цього року. Центробанку більше не потрібно було підтримувати рубль за допомогою продажу іноземної валюти: цього року російський рубль поступово зміцнюється, що частково пояснюється підвищенням цін на нафту, а частково тим, що Росія, де відсоткова ставка була знижена з 17% на початок року до 14%, перетворилася на досить привабливе - хоча і небезпечне - місце для операцій з валютними активами. Один погляд на співвідношення між курсом рубля і ціною на нафту марки Brent доводить, що зараз російська валюта зміцнюється швидше ціни на нафту цієї марки, а це є ознакою того, що стратегія керрі-трейд, в рамках якої спекулянти беруть позики в доларах і видають кредити в рублях, підтримує зростання курсу рубля.

На тижні з 16 по 20 березня євро піднявся на3% по відношенню до американського долара, що стало причиною збільшення обсягів російських золотовалютних резервів на 1,2 мільярда доларів.

Більшість несприятливих прогнозів для російської економіки - в тому числі прогноз, опублікований місяць тому Андерсом Аслундом з Інституту світової економіки Петерсона - були засновані на передумові, що полягає в стрімкому зменшенні обсягів валютних резервів. «Обсяг російських валютних резервів наближається до критичного рівня, - написав Аслунд. - Нині Росія втрачає понад 10 мільярдів доларів на місяць, а це означає, що справжня криза валютних резервів настане в третьому кварталі». Однак цього не станеться, якщо тільки ціни на нафту знову не почнуть різко падати.

Аналітики поки не прийшли до єдиної думки щодо майбутнього цін на нафту: за різними оцінками, ціна на нафту марки Brent в четвертому кварталі 2015 року може скласти від 50 до 90 доларів за барель. Тим часом, за прогнозами Bloomberg, її ціна досягне 68,95 долара за барель, що вище нинішньої ціни, яка складає 57,5 ​​долара. Міністерство економіки Росії також запропонувало підвищити офіційний прогноз з 50 доларів за барель, однак уряд поки відкинув цю пропозицію, вважаючи за краще дотримуватися обережності.

Згідно з поточним офіційним прогнозом, російська економіка скоротиться на 3%. Якщо ціна на нафту перевищить ту межу, яка закладена в бюджеті, то спад в економіці - який неминучий з причин структурного порядку, а також через надзвичайно високих процентних ставок, що збереглися з минулого року, коли Центробанк намагався підтримати рубль, і які залишаються дуже корисними, тому що вони залучають керрі-трейд - стане ще менш помітним. Економісти, яких опитало видання Bloomberg, вважають, що в середньому економіка Росії скоротиться на 4%, а Goldman Sachs, наприклад, називає цифру в 2,7%, так само, як і деякі російські ліберальні економісти.

Зрозуміло, це не можна назвати блискучими економічними показниками. Такій великій країні, як Росія, залежність ключових економічних показників від цивільних заворушень в Ємені та боргових проблем американських фрекінгових компаній - які багато в чому впливають на ціну нафти - може надати багато неприємностей. Росія не зможе подолати свою залежність від нафти в найближчому майбутньому, проте поки російський ключовий ринок стабілізувався на прийнятному рівні.

Яку ж роль зіграли західні санкції? Практично ніяку. Ми з легкістю можемо простежити, як економічні показники Росії реагують на зміни в ціні на нафту і зміни на валютних ринках, між тим, цього не можна сказати про обмеження на фінансування і торгівлю. Західні санкції заподіяли деякі незручності ряду російських компаній, проте Ощадбанк, ключовий державний інститут, який втратив можливості отримувати фінансування ззовні, в 2014 році повідомив про стійку прибутку у розмірі 7,7 мільярдів доларів. Це, звичайно, менше, ніж у попередньому році, проте ні про яку трагедії говорити не доводиться.

Керівникам економічних структур Росії, особливо головам Центробанку та Міністерства фінансів, потрібно віддати належне: у досить складній ситуації їм вдалося уникнути грубих помилок і зберегти економіку Росії відкритою. У Путіна є безліч радників, які воліли б інший підхід, відстоюючи ідею «фортеці Росії», однак, незважаючи на інстинкти, підживлюють облоговий менталітет президента, він розсудливо призначив на ключові економічні посади правильних людей. Незважаючи на відродження радянської атрибутики - нещодавно на одному із зібрань Путін звернувся до провідних оперативників ФСБ, демонстративно назвавши їх «товаришами» - Росія залишається великою ринковою економікою, яку не можна зруйнувати за допомогою декількох скромних обмежень.

Це робить Росію серйозною загрозою для її слабких сусідів, таких як Україна, і одночасно недооціненою скарбницею можливостей. Недурно інститут CFA, міжнародна асоціація професіоналів у сфері інвестицій, яка в 2015 році провела оцінку настроїв інвесторів, назвала Росію одним з провідних ринків по інвестиційній привабливості разом з США, Китаєм та Індією.

 

Леонід Бершидський

Джерело: «Bloomberg»

Точка зору автора може не збігатися з точкою зору редакції

Поділитися: