15.04.15, 8:00

«Якщо б не війна на Сході країни, в нас давно був би інший уряд» - миколаївський політтехнолог Левченко (інтерв’ю)

«Якщо б не війна на Сході країни, в нас давно був би інший уряд» - миколаївський політтехнолог Левченко (інтерв’ю)

В ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту «Насправді» миколаївський політтехнолог Федір Левченко підняв завісу майбутніх місцевих виборів 2015 року, повідав про сюрпризи виборчої кампанії, «передбачив» долю «Комуністичної партії України» в Миколаєві.

Восени 2015 Україну очікують місцеві вибори. За прогнозами миколаївського експерта, на цих виборах помітні позиції можуть зайняти місцеві політичні проекти, які користуються більшою підтримкою у населення. До того ж, якщо буде проведена децентралізація, нова місцева влада отримає більше повноважень.

- У вересні 2015 мають відбутися вибори в місцеві ради. На вашу думку чи можуть бути якісь передумови для непроведення виборів в Миколаєві?

- Місцеві вибори в будь-якому випадку відбудуться, якщо згадати ті ж вибори в 2014 році на окупованих територіях. Були обстріли, йшла війна, але їх визнали й в основному вони пройшли. У цьому році вибори однозначно будуть. Президент сказав, значить, вони будуть. Перший посил це слова президента, про те, що в нас відбудуться вибори, другий посил, те, що нещодавно голова Верховної ради України Володимир Гройсман сказав, що до кінця травня буде внесено законопроект про проведення місцевих виборів у Верховну Раду, ці посили неспроста. Все вже чітко визначено, посил пішов, вже стартував процес.

- На вашу думку, якими будуть місцеві вибори в 2015 році?

- Місцеві вибори готують різноманітні сюрпризи. У період передвиборчої кампанії будуть з'являтися партії просто нізвідкіля, але з фінансами, просто люди купуватимуть партії. Вже на сьогоднішній день є партії, які просто купили, і вони цю назву використовують. Цього року буде дуже багато сюрпризів, буде маса кандидатів, всі ж думають, що це дуже легко. Всі шукають якісь округи, партії, але ці вибори як раз покажуть, а політичні лідери та партії зрозуміють, що не треба розраховувати на фінанси, а потрібно дійсно наймати професійних людей, які зможуть надалі правильно порядкувати іміджем, фінансами та провести правильну, грамотну виборчу кампанію.

- Як ви вважаєте, представники «Комуністичної партії України» підуть на місцеві вибори? Та чи є в них якісь шанси на проходження?

- На місцевих виборах, які намічені на вересень 2015 року, великою несподіванкою для багатьох може стати проходження кількох представників старшого покоління «Комуністичної партії України» до місцевих рад без вливання якихось особливих фінансів. Це я вам точно прогнозую.

- Федір, ви як експерт в політичній сфері, як оцінюєте прожитий рік з багатьма змінами та впровадженнями для українців.

- Рік був однозначно важким, зрозуміло війна, але мені здається, якщо б не було війни, в нас би дуже давно, був інший уряд та новий президент України, тому що це їх якось рятує. Якихось реформ поки що не видно, можливо вони готуються. Можливо, хтось щось робить, але їх поки не видно. «Драконівські тарифи», які заганяють підприємців у кут - їм не потрібно якихось великих програм, просто дайте спокійно їм працювати. Поки в цьому напрямку послаблення малого та середнього бізнесу просто ніяких рухів немає, це стримує, якщо дати поштовх ось тут люди самі запрацюють незалежно від держави.

- Як відомо, народні депутати готують законопроект, щоб в подальшому заборонити КПУ. На вашу думку, чи можливо назавжди викорінити партію?

- Щодо заборони КПУ партії, як такої, я вам скажу наступне, в 1991-1992 роках була заборонена «Комуністична партія України», тоді в Одесі активні лідери «Комуністичної партії України»,всі ввійшли в схожу партію «Соціалістичну партію України», вони трималися відособлено, допомагали соціалістам, чекали й вірили, що їх дозволять,  вони працювали за своїми ідеологічними постулатами. Партію назавжди викорінити не вийде. Найближчим часом нікому цього зробити не вдасться, тимчасово прибрати з поля зору можливо, але щоб назавжди поки немає.

- Якщо трапиться так, що парламент до 9 травня проголосує за заборону в Україні комуністичної ідеології, на вашу думку, що будуть робити комуністи? Підуть у підпілля або підуть на порушення закону, щоб і далі проводити свої мітинги?

- Впевнений на 100%, вони нікуди не подінуться, нікуди не зникнуть, є велика кількість людей, які вірять в ці ідеали, їм не потрібно ніяких грошей, вони затамуються або увійдуть в якусь іншу політичну силу, де будуть чекати розвитку подій. Особливих якихось терористичних речей у них немає сил робити та, напевно, вони й не хочуть, але можу вам з упевненістю сказати, вони нікуди не зникнуть, та будуть працювати. У Миколаєві теж саме, їх рано ще списувати з рахунків. Є населені пункти, де дійсно в комуністів хороші політичні переваги - це Казанківський район, Миколаїв - майже всі райони, Очаків, Первомайськ, Єланець, там сильні позиції, вони будуть там, як на сьогоднішній день працюють, так і будуть працювати без особливих якихось фінансових надходжень та будуть займатися цим надалі.

 

Марія Рябева

 

Поділитися:

Загрузка...