03.02.15, 19:48

В ООН нарахували більше 5 тисяч загиблих в ході громадянської війни на Донбасі

В ООН нарахували більше 5 тисяч загиблих в ході громадянської війни на Донбасі

За даними верховного комісара ООН з прав людини Зеїда Раада аль-Хуссейна, з середини квітня 2014 року на сході України загинули 5358 осіб, ще 12 235 людей отримали поранення.

Такі дані на брифінгу в Женеві від імені верховного комісара озвучила його прес-секретар Равіна Шамдасані, передає прес-служба ООН.

Аль-Хуссейн закликав усі сторони конфлікту зупинити ескалацію бойових дій на Донбасі.

«Автобусні зупинки, громадський транспорт, ринки, школи та дитячі садки, лікарні та житлові райони в Донецькій і Луганській областях України перетворилися на арену бойових дій, що є явним порушенням міжнародного гуманітарного права», - йдеться у заяві.

Верховний комісар ООН зазначив, що з середини квітня минулого року 5358 осіб загинули та 12 235 осіб дістали поранень. За його словами, тільки за останні три тижні було вбито 224 чоловік з числа цивільних осіб і 545 осіб поранені.

Представник Організації Об’єднаних Націй закликав сторони конфлікту забезпечити захист цивільних осіб, а також домагатися покарання винних у порушеннях норм міжнародного гуманітарного права.

Крім того, аль-Хуссейн висловив занепокоєння з приводу важкої гуманітарної ситуації в зонах бойових дій. Люди відчувають брак продовольства і води, існують перебої в подачі електроенергії.

 «Будь-яка подальша ескалація стане катастрофою для 5,2 мільйона людей, що живуть в умовах конфлікту на сході України», - попередив верховний комісар ООН.

Нагадаємо, за даними керівництва самопроголошених ДНР і ЛНР, тільки на територіях, підконтрольних ополченцям, внаслідок обстрілу українськими силовиками в січні загинуло 242 мирних мешканця, ще 273 отримали поранення різного ступеня важкості.

Поділитися: