«Петрова тисяча» не врятує мобілізацію від провалу

04-02-2015

29 січня президент України Петро Порошенко в своєму мікроблозі «Instagram» залишив повідомлення, що вже з 1 лютого український солдат, який бере безпосередню участь у бойових діях, отримуватиме додатково до місячного грошового утримання 1000 гривень в день.

Вирішив не відставати від президента й український прем'єр Арсеній Яценюк, який заявив, що додатково до «президентської тисячі» кожен український військовослужбовець може розраховувати на щедру винагороду за знищену техніку супротивника. Зокрема, за збитий літак українські солдати отримають 121 000 гривень, за систему залпового вогню «Смерч» або «Град» - 60 000 гривень, за танк - 48000 гривень, за ракетні комплекси - 54 000 гривень.

Крім того, за словами голови українського уряду, додаткову грошову винагороду передбачено в разі успішного завершення бойового завдання. Так, наприклад, бригада отримає 365 тисяч гривень, полк - 243 000 гривень, рота - 60 000 гривень.

Було заявлено, що подібним чином країна продемонструє турботу про військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на Донбасі.

Цікаво, що згадані щедрі грошові обіцянки від перших осіб держави прозвучали на тлі заяви міністра оборони України Степана Півторака, який повідомив про повний провал січневої мобілізаційної кампанії. За словами міністра, в рамках мобілізації в усіх регіонах України вдалося назбирати лише 20% від необхідної кількості солдатів.

Виходить, фінансова сторона участі в АТО повинна зацікавити потенційних призовників? Що ж, раціональне зерно в цьому є. Масове ухилення від мобілізації у вигляді зміни місця проживання та втечі у несплачувану відпустку за місцем роботи створює для «утікачів» серйозну проблему - на що жити далі? Чим платити за орендоване житло, чим годувати сім'ю, чим платити по кредитах і т. д. Тим більше, що в сільській місцевості багато призовників й так перебивалися лише випадковими заробітками, а в разі «втечі» вони ризикують взагалі залишитися біля розбитого корита. І тут - ось воно, рішення - армія і АТО! І гідний прибуток за доблесну службу!

Щоправда, цим обіцянкам сьогодні мало хто йме віри. Слід нагадати, що Петрові Порошенку вже не вперше обіцяти військовослужбовцям горезвісну «тисячу гривень в день». Цю заяву було зроблено ще в травні місяці, в самий останній день передвиборчої агітації. Зокрема, він тоді сказав:

- Я обіцяв розповідати на кожній зустрічі, яка у мене буде, що ми забезпечимо армію. ... Отримувати він буде тисячу гривень в день. На один мільйон гривень будуть застраховані його життя та здоров'я.

- А коли це буде? - запитали президента.

- Запиши. 26 травня, - відповів він.

Ця обіцянка Петра Порошенка так і залишилася невиконаною. Крім того, теперішня обіцянка істотно відрізняється від передвиборчої: платити 1000 гривень на день будуть лише тим, хто бере безпосередню участь у бойових діях. Ким і як буде визначатися безпосередня участь - невідомо. Не здивуюся, якщо вимоги будуть складені так, що для того, щоб отримати обіцяну тисячу гривень, доведеться цілу добу повзати під ворожим вогнем, евакуювати поранених, знищити не менш 100 чеченських терористів, знищити блок-пост та захопити не менш 2-х «язиків», званням не нижче майора. Всі інші «вчинки» будуть визнані незначними.

З неабиякою часткою скепсису сприйняли потенційні призовники й обіцянки Арсенія Яценюка. Наприклад, хто і як буде доводити, що підбитий танк - дійсно ворожий? А якщо він український, але захоплений супротивником ще під час літньої кампанії? І найголовніше - а що, якщо влітку командування провело його по документам, як втрачений в бою, а не захоплений супротивником ?! Адже таке цілком могло бути - техніку краще втратити в бою, аніж віддати супротивнику. І хто ж платитиме винагороду за двічі знищений танк?!

Крім того, сам факт розрахунків за окремі вчинки опускає українську армію до рівня якихось голодранців з країн третього світу. Наприклад, афганських моджахедів, які отримували щедру винагороду за кожен збитий радянський вертоліт / знищений танк і т. д.

Правда, американські «спонсори» афганських повстанців вимагали неспростовні докази скоєного геройства. Інакше грошей не бачити. А у нас ... це ж скільки грошей треба буде заплатити, якщо кожен день, судячи зі зведень панів Тимчука та Лисенка, сили АТО знищують по 100500 танків супротивника, установок «Град», артсистем і т. д ... Тут навіть державного бюджету не вистачить!

Словом, дивні якісь обіцянки було промовлено. Не сприяють вони успішності мобілізації. Важко повірити в їхню реалізацію навіть «ідейним» потенційним призовникам.

На цьому тлі абсолютно здивувала заява голови українського генштабу Віктора Муженка, який визнав, що Україна не веде боїв з регулярними частинами російської армії. Для чого це було зроблено? Знову ж таки - з метою посприяти мобілізації? Тоді так, вийшло. Дехто, хто дійсно вірив у присутність на Донбасі російської армії та «косив» від війни з Росією усіма силами, можуть бути спокійні: загибель від «чебурашки» їм більше не загрожує. Правда, від «граду» це не звільняє ...


    Поділитися: