05.02.15, 14:10

Верховна Рада дозволила командирам застосовувати зброю проти солдатів

Верховна Рада дозволила командирам застосовувати зброю проти солдатів

Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроект про посилення відповідальності військовослужбовців та надання армійським командирам додаткових прав, згідно з яким проти солдатів може застосовуватися навіть зброя.

Про це повідомляє «Кореспондент».

«За» прийняття закону віддали голоси 260 депутатів.

Законопроект внесли в парламент народні депутати від «Народного фронту» Сергій Пашинський, Андрій Тетерук, Юрій Береза.

За невиконання бойового наказу командира (наприклад, непокора або самовільний відхід з бойових позицій) документ передбачає застосування до солдатів фізичної сили, а в окремих випадках - зброї.

Закон вводить адміністративну відповідальність за правопорушення - недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями.

За розпивання алкоголю комбати зможуть вводити штраф або проводити арешт із перебуванням на гауптвахті на термін до десяти діб.

Слід зазначити що, бойових командирів наділили можливістю безпосередньо складати протоколи про порушення.

Нагадаємо, раніше законопроект ухвалили у першому читанні. У пояснювальній нотатці автори наголошували, що передбачені заходи повинні зупинити моральний розклад та дезертирство у лавах ЗСУ.

Поділитися: