05.02.15, 18:37

ВРУ проголосувала за скасування депутатської недоторканності

ВРУ проголосувала за скасування депутатської недоторканності

Верховна Рада України 5 лютого прийняла постанову, згідно з якою недоторканність народних депутатів має бути скасована, а суддів – істотно обмежена.

Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВРУ.

Постанову №1776 / П1, внесену президентом України Петром Порошенком, підтримали 365 депутатів з 371 присутнього в залі. Четверо народних обранців від голосування ухилилися, один утримався. Проти висловився лише один парламентарій – Вадим Рабинович.

Тепер, згідно із затвердженою процедурою, законопроект направлений до Конституційного суду.

  «Законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів) (реєстр. №1776) направити до Конституційного суду України для отримання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України», - йдеться в тексті постанови.

Крім того, Верховна Рада запропонувала КСУ визнати розгляд даного законопроекту невідкладним.

Зазначимо, в законопроекті №1776 пропонується виключити 80-ту статтю основного закону про недоторканність парламентаріїв. Повинна зникнути норма про те, що нардепи без згоди Ради не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також документ передбачає значне обмеження суддівської недоторканності. Суддя не зможе бути «без згоди Вищої ради юстиції затриманий, і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при скоєнні або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров'я особи».

Однак притягнення суддів до юридичної відповідальності буде здійснюватися на загальних підставах. Судді не будуть притягуватися до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку із здійсненням правосуддя, крім випадків прийняття завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

Нагадаємо, сьогодні ж Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроект про посилення відповідальності військовослужбовців та надання армійським командирам додаткових прав, згідно з яким вони можуть застосовувати проти своїх солдатів навіть зброю.

Поділитися: