Чого бажає Коломойський: олігарх кидає рукавицю холодної війни Києву

04-02-2015

Після призначення мільярдера Ігоря Коломойського губернатором Дніпропетровської області було очевидячки, що апетити олігарха не обмежаться одним лише рідним регіоном. Отримавши ж настільки потужний владний ресурс в смутний час, він отримав унікальну можливість остаточно реалізуватися в українській політиці. Маючи вплив та контроль над процесами при всіх урядах, вибираючи стратегію «розкладання яєць у різні кошики», олігарх, що проживає в Женеві, тепер має всі можливості для того, щоб  «підкоригувати» державу Україна під свій бізнес, повністю «злившись» з економічною та фінансовими (що за наявності «ПриватБанку» вже номінально відбулося) системами країни.

Всі місяці перебування на державній службі Ігор Коломойський вів себе більш ніж зухвало. Розпочавши свою офіційну політичну кар'єру з того, що назвав президента РФ Володимира Путіна «шизофреніком» (пізніше у відео-бесідах з «двійником» Павла Губарева, викладених на «YouTube» московськими пранкерами, мільярдер визнав, що це була запланована провокація), він не зменшував обертів інформаційної обробки суспільства та тиску на Київ. В першу чергу - на президента Петра Порошенка. Маючи в руках такий потужний ресурс, як «1 + 1», не склало справи створити в країні необхідний фон. Та й фактична цензура на телеканалах Ігоря Коломойського сьогодні нікого не цікавить. Як не зацікавили «компетентні органи» згадані вище відкриття олігарха. На тлі «полювання на відьом», що доходять до абсурду та набирають обертів в Україні, в пошуках потенційних «ватників», пропозиції (нехай і напівжартівливі) Ігоря Коломойського арміям самопроголошених ДНР та ЛНР «разом йти на Київ» лунали, м'яко кажучи, подвійно.

Як не виникає питань у спецслужб і з приводу повноважень та взагалі, законності «кишенькових» армій, що з'являються не без підтримки Ігоря Коломойського вже і в інших регіонах, наприклад - в Одесі. Хоча, якщо враховувати той факт, що креатура олігарха - лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош - не приховує приятелювання з головою СБУ Валентином Наливайченком, та й взагалі, співпраці двох структур, не варто дивуватися тому, що олігарх сьогодні дозволяє собі все гучніші та відвертіші заяви, за якими, не виключено, підуть реальні дії.

Одним з «мостів», які «спалив» Ігор Коломойський у своєму «наступі» на Київ, стало нещодавнє інтерв'ю одного із побратимів мільярдера з політики та бізнесу Геннадія Корбана, записане «Громадським ТБ». Розмова бізнесмена-урядовця з журналісткою, що більше скидалася на монолог з чіткими тезами, була показана в записі та явно не без вистави, не без бажання сподобатися. Тому що просто так такі речі не говоряться, Києву слід звернути увагу як мінімум на кілька тез, які можна трактувати чи не як оголошення поки ще «холодної», але вже війни.

Зокрема, коментуючи хід АТО на Донбасі, Геннадій Корбан заявив про необхідність зміни керівника Генштабу Віктора Муженка, а відповідальність за провали на фронтах Дніпропетровськ поклав на самого головнокомандуючого - Петра Порошенка. При цьому, там не заперечують існування згаданих вище «приватних» армій, які, судячи з оголошених заяв, напоготові захищати не тільки Дніпропетровську область, а й сусідні Харків, Миколаїв, Запоріжжя та Одесу, де, як вважає Геннадій Корбан, все не так добре , як могло б бути.

Були фактично дискредитовані мінські перемовини, що зараз відбуваються. Дніпропетровськ відкрито заявив, що другий президент України Леонід Кучма, нещодавно офіційно затверджений представником Києва на зустрічах в Мінську, не компетентний. Примітно, що такої ж думки дотримуються й лідери ополчення. Враховуючи той факт, що червоною рискою через все інтерв'ю, окрім закликів до реальної децентралізації влади (Геннадій Корбан вважає, що її відсутність стала однією з причин подій на Донбасі), були й вимоги почати негайні перемовини не тільки з Москвою, але, якщо буде потрібно , і з лідерами самопроголошених ДНР і ЛНР. Аби перестали гинути люди. Цілком імовірно, що роль майбутнього миротворця готовий приміряти на себе особисто Ігор Коломойський.

Цікаво, що ополчення Донбасу в Дніпропетровську не те, щоб підтримують (хоча з недавніх Інтернет-відкриттів Ігоря Коломойського можна зробити зовсім інший висновок), але співчувають - достотно. Так, Геннадій Корбан несподівано навіть для самого автора, показав журналістці книгу «Донецько-Криворізька республіка: розстріляна мрія» Володимира Корнілова, порівнявши тогочасних борців за Донбас з тими, хто встав сьогодні під прапори самопроголошених ДНР і ЛНР.

При тому, говорячи про необхідність негайного перемир'я, озвучуючи свідомо безапеляційні тези («війна - це погано», «люди не повинні гинути» і т.д.), Дніпропетровськ, як окремий політичний суб'єкт на мапі України, прямо говорить про неможливість перемогти на Донбасі військовим шляхом. Таким чином, позиція Ігоря Коломойського відверто суперечить офіційній політиці Києва, що зганяє українців на чергову мобілізацію та витрачає левову частку державного бюджету на військові проекти.

Втім, такі відкриття людини Ігоря Коломойського навряд чи були оголошені для того, щоб Київ несподівано «замислився». Вочевидь, що уповільнений конфлікт на Донбасі сьогодні вигідний не тільки центральній владі, що прикриває катастрофічний стан національної економіки бойовими діями, але й регіональним елітам. А Ігорю Коломойському, чия цінність для столиці та регіону прямо пропорційна рівню потенційної «російської загрози», - в першу чергу. За відкриттями, що прозвучали, стоїть звичайний розрахунок на посилення політичного та економічного впливу на сусідні регіони, які Днепропетровск вже прямим текстом пропонує взяти «під крило».


    Поділитися: