23.01.15, 19:28

Хроніки світової кризи: як у Білорусії змагалися з валютними спекулянтами

Хроніки світової кризи: як у Білорусії змагалися з валютними спекулянтами

Білоруська держава провадить боротьбу з валютними спекулянтами та проводить заходи щодо стабілізації курсу рубля. Негаразди в республіці почалися ще в минулому році, коли на тлі девальвації основних світових валют почав падати білоруський рубль, а падіння рубля російського потягло за собою економіку Білорусії донизу; тому керівництво республіки почало терміново проводити заходи по стабілізації курсу валют. При цьому були використані як традиційні заходи, так і низка нестандартних.

Владою було введено 30% збір на придбання населенням інвалюти, що дозволило трохи збити паніку. Однак відразу ж повстав з попелу «чорний ринок» інвалюти, а так як в Білорусії здійснення валютних операцій, минаючи банківські каси карається кримінально, то влада почала процес приборкання валютників та неспокійних мас.

Низка обмінників у пік валютних спекуляцій була зачинена «на ремонт» чи то з наміром притримати валюту, чи то за вказівкою влади.

З метою заспокоєння мас, які відразу ж перетворилися на біржових та фінансових експертів та почали, як і в Росії, невтомно відстежувати коливання курсів, владі довелося на час вимкнути ряд ліберальних сайтів. Коли ж населення побігло скуповувати валюту у міняйл, то влада дала команду на приборкання спекулятивної торгівлі: 20 підприємливих громадян було заарештовано, а їхнє знаряддя «виробництва» - гаманці - було реквізовано на користь держави.

Паралельно кавалерійським атакам любителів іноземних грошових знаків на обмінники і каси банків керівництвом республіки було прийнято рішення про придбання необхідних обсягів доларів, які привезли до Мінську літаками.

А напередодні нового року було звільнено декілька вищих урядовців та змінено голову ЦБ республіки.

Як ми вже раніше писали, ключовою проблемою білоруської економіки є обмеженість ринків збуту, які струшують свої валютні та економічні кризи, що призводить до падіння попиту на білоруську продукцію. Розширення ринків збуту в умовах світової кризи надвиробництва - завдання досить складне та успіхів тут особливих у влади немає. Завдання із завоювання ринків Африки та просуванню продукції з РБ в країни світу надаються від влади регулярно, а повторення наказів з року в рік свідчить про відсутність особливого прогресу.

Друга проблема - прив'язок експортно-імпортних операцій до долара США, що, враховуючи технологічність білоруської економіки і вузькість ресурсної бази, призводить до валютної зголоднілості. Тому одним із заходів щодо стабілізації економіки став прив'язок торгівлі Росії і Білорусії до долара. З українським ринком, який є не менш важливим для Білорусії, все ще складніше: вільної валюти на Україні практично немає, а підприємства обмежені в коштах та можливості придбання долара, тому Мінськ пішов назустріч українським покупцям. Їм дозволили розраховуватися по операціях з білоруськими підприємцями у гривні, однак постачання нафтопродуктів залишилося зав'язаним на долар.

Втім, без девальвації в результаті все одно не обійшлось: 5 січня главою Центробанку було прийнято рішення про зниження курсу білоруського рубля  до долара на 7%.

Однак попит населення вдалося стабілізувати - втім, це лише тимчасове рішення, адже фундаментальні фактори, що тиснуть на економіку РБ, не зникли.

У найближчий рік Мінську належить довго й наполегливо стабілізувати свій рубль, адже:

- Основний ринок збуту білоруської продукції - Росія, де рубль триває коливання на тлі падіння цін на нафту та спекулятивних атак;

- Зупинка кредитування, викликана підвищенням ставки ЦБ до 17% в РФ, вдарить по закупкам білоруської продукції;

- Зростання долара в РФ знижує конкурентоспроможність білоруських товарів.

У підсумку збір на купівлю валюти й зовсім скасували, а інфляція минулого року склала 16%.

Втім, приєднання до Євразійського союзу Вірменії та Киргизії відкриє перед РБ нові ринки, однак їхня ємність не дозволить істотно підтримати економіку та курс білоруського рубля.

Отже, бій спекулянтів і влади в Білорусі триватиме, і перший раунд Мінськ, схоже, виграв, хоча і з втратами. Владі ж стабілізація курсу необхідна як повітря: у Білорусії в майбутньому  президентські вибори, а Олександр Лукашенко постановив мету знову переобратися.

Іван Лізан

Джерело: http://www.odnako.org

Поділитися: