Криза по-одеському: від кролів до сказу

04-02-2015

«Банківська криза? Так банкам і Надра!». Похмурий жарт часів депресивного 2008 стає актуальним і сьогодні. Правда, тепер відносно до іншого великого гравця на ринкові банківських послуг - «Дельта Банку».

Цю фінансову установу лихоманить вже кілька місяців, натовпи вкладників та одержувачів соціальних сплат штурмують відділення по всій країні. Обіцянкам керівництва банку та НБУ клієнти не вірять і вимагають негайно повернути внески і розблокувати карткові рахунки та «завислі» платежі. Неабияк підлила масла у «дельтовський» вогонь ще передноворічна заява НБУ, що «Дельта Банк» визнаний «системним» банком України. Всім знаючим людям одразу стало зрозуміло, куди вітер дме: держава не має наміру запроваджувати в «Дельта Банку» тимчасову адміністрацію. Бо у Фонді гарантування внесків просто не вистачить грошей на сплату компенсацій. Тому, нехай вже краще він працює так, як «працює» зараз ...

Судячи з усього, не має наміру рятувати свій «скарб» і його власник - Микола Лагун. Весь його оптимізм та урочисті обіцянки не підкріплені головним - фінансовими вливаннями. Схоже, банк вже поховали всі: і вкладники, і власники, і держава. Правда, в дурнях, як завжди, залишаться одні клієнти ...

Не обійшла стороною «дельтовська» лихоманка й Одещину. Зокрема, пристрасті тут киплять неабиякі. В Ізмаїлі, наприклад, натовп обурених вкладників ледь не вчинив масову бійку через «неправильних» місць у черзі. На щастя, прибулим міліціонерам вдалося запобігти конфлікту.

Саму ж Одесу теж неабияк «штормить». І не тільки через фінансові негаразди «Дельта Банку». Позичальники «Імексбанку», приміром, ошелешені новиною, що їхні кредити «перепродали» якийсь «лівій» київській фірмі «Компанія Дасті», зареєстрованої аж 9 вересня 2014, основний вид діяльності якої - виготовлення масла та торгівля зерном. Так що тепер борги у одеситів будуть вибивати київські братки-зернотрейдери ... Ну а вкладники подейкують, що отримані від НБУ «рефінанси» для «Імексбанку» пішли на виплату великих депозитів «ВІП-клієнтам», близьким до керівництва.

Кепські справи у клієнтів й іншого одеського банку - «Порто-Франко». Банк визнали неплатоспроможним ще в жовтні минулого року, але люди не втрачають надії. 21 січня близько сотні ошуканих вкладників влаштували мітинг під стінами центрального офісу. Потім натовп «посунув» на Пушкінську - до будівлі обласної прокуратури. Як кажуть адвокати, ймовірність того, що людям повернуть їхні гроші - майже нульова. Але прокурори пообіцяли зняти арешт з рахунків, і тоді вкладники зможуть забрати гроші за курсом 12,9 грн за долар ...

Але банківський «шторм» - це ще півбіди. Криза найсильнішим чином вдарила і по іншим сферам. Зокрема, відначають найсильніше падіння обсягів промисловості в Одеській області. Тільки в грудні 2014-го року порівняно з груднем 2013-го обсяги промисловості знизилися аж на 15,4%, а порівняно з листопадом 2014-го - на 8,7%. Сферу видобутку та розробки кар'єрів «штормить» ще сильніше: тут обсяги промисловості впали в порівнянні з 2013-м роком на 53,4% (!), А в грудні 2014-го в порівнянні з груднем 2013-го - взагалі на 75,8 %!

Добряче дісталося і сільському господарству Одещини: Міністерством аграрної політики та продовольства наголошується, що майже половина посівних площ озмини регіону знаходиться в незадовільному стані. Зокрема, через складні погодні умови в Одеській області, озимі культури перебувають у важкому стані - тут аж 42% слабких та розріджених сходів озимини. Як відомо, стан сходів озимини та їх «виживаність» за період «зимівлі» - найважливіший показник для визначення майбутньої врожайності. Яка, судячи з усього, буде вкрай низькою...

Абсолютно «дикі» новини приходять з півночі Одеської області. Кодимський міська рада своїм рішенням має намір обмежити поголів'я домашньої худоби та птахів в приватних домоволодіннях. Згідно проекту, городяни, які мешкають у приватних будинках, зможуть утримувати в подвір'ях не більше двох свиней та великої рогатої худоби, 5 голів дрібної рогатої худоби, 30 птахів, і 20 кролів. Все це піднесли під виглядом турботи про екологічної та санітарної обставини в місті. Чому ж раніше цим не займалися? Як тепер жити людям, основним джерелом прибутку яких є розведення птахів та худоби - депутати не розповіли. Мабуть, це їх абсолютно не цікавить.

Зайнялися «антикризовими заходами» і в Одесі: з 1 червня в місті буде скасовано безкоштовний проїзд у міському транспорті для пільговиків, а також буде переглянуто механізм надання пільг за житлово-комунальні послуги. Гарні одеські депутати! Бити по самому хворому!

Тим часом, криза «накрила» йі одеську сферу охорони здоров'я. Як повідомляють місцеві видання, в лікувальних установах міста практично відсутні сироватки проти правця та сказу, які вколюють при укусах тварин. Спецпрепаратів - антирабічний імуноглобулін виробництва Росії - в Україну більше не завозять, а підприємство «Біолек» закрилося. Так що одеситам тепер залишається хіба що Богу молитися, щоб собака, який вкусив за ногу, не виявився скаженим.

І все це відбувається на тлі традиційного для будь-якого економічної кризи падіння рівня прибутків населення та збільшення чисельності безробітних.

Втім, зневірятися одеситам зарано. Місцева влада обов'язково вирішить всі ці проблеми та надасть городянам, що втратили роботу, гідну альтернативу. Наприклад - піти добровольцем до зони АТО. Там вже справді голодувати не будеш, а то й грошей заробиш. Тим більше, що сам президент Порошенко пообіцяв ... Так що заробити можна. Якщо не вб'ють, звичайно ...
 


    Поділитися: