24.01.15, 13:39

У Держдепартаменті США знову «покривають» військові злочини Києва

У Держдепартаменті США знову «покривають» військові злочини Києва

Офіційний представник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що, незважаючи на постійні заклики виконання домовленостей «нормандської четвірки», Україна може використовувати важку артилерію.

Про це вона заявила на брифінгу для ЗМІ, передає «RG.RU».

Як повідомляє інформагентство, на запитання одного з журналістів «Чи дотримується уряд України мінських домовленостей у плані використання важкої артилерії?», Псакі відповіла: «А де це відбувається?».

Зазначимо, що, як підкреслює видання, також у відповідь представник Держдепартаменту висловила співчуття у зв'язку з потраплянням снаряда в автобусну зупинку у Донецьку, закликала всі сторони до виконання домовленостей між главами МЗС «нормандської четвірки» і традиційно, не наводячи доказів, стала наголошувати про відповідальність Росії і ополченців за загострення обстановки в цілому.

Додамо, що на запитання, які б провокували Київ, Джен Псакі обмежувалася бездоказовими звинуваченнями і словами про право Києва на оборону.

Відмітимо, що в ході наступного діалогу американському урядовцю довелося пустити у дію усі сили, щоб уникнути критики Києва. 

Кореспондент Меттью Лі: «Повернемося до автобусної зупинки. Ви справедливо помічаєте, що Україна має право на самооборону. Артобстріл автобуса вкладається в це поняття?».

Псакі: «Я не буду спекулювати, потрібно дочекатися деталей».

Лі: «Розумію, але проблема в тому, що ви звинувачуєте повстанців з інших інцидентів без результатів розслідувань».

Псакі: «Іноді очевидно, хто винен».

Лі: «Малоймовірно, щоб повстанці самі бомбардували контрольовану ними територію. Більше схоже, що це сталося в процесі того, що ви називаєте правом уряду України на оборону. Хіба не так? Це ж досить очевидно?».

Однак, як повідомляє інформаційне видання,  для Держдепартаменту, зазвичай швидкого на обвинувальні висновки на адресу ополчення, неочевидно, Псакі закликала «дочекатися результатів розслідування».

Нагадаємо, що напередодні у Донецьку снаряд впав на зупинку громадського транспорту «Боссе» в Ленінському районі, в результаті чого загинули більше десятка мирних мешканців, а ще як мінімум стільки ж людей отримали поранення.

 

Поділитися: