02.04.15, 6:36

Мешканець Придністров’я важко поранений внаслідок стрілянини на кордоні (ВІДЕО)

Мешканець Придністров’я важко поранений внаслідок стрілянини на кордоні (ВІДЕО)

31 березня в 15:20 на ділянці державного кордону невизнаної Придністровської Молдавської Республіки з Україною в районі села Нова Андріяшівка, яке межує з населеним пунктом Розалівка ​​(Роздільнянський район Одеської області), стався інцидент з використанням вогнепальної зброї, в результаті чого важке поранення отримав громадянин ПМР.

Про це повідомили в прес-службі Комітету державної безпеки Придністров’я.

За його версією, вогонь на ураження по мирних беззбройних людях відкрили українські силовики.

«Встановлено, що два громадянина Придністров'я, повертаючись додому, намагалися перетнути кордон України з Придністров'ям поза пунктом пропуску. Український військовослужбовець невстановленої відомчої належності відкрив вогонь по них з вогнепальної зброї, внаслідок чого отримав важке поранення мешканець м. Слободзея Чутілеу Р.В.», - стверджують у невизнаній ПМР.

Там наголосили, що «дії українського військовослужбовця є порушенням законодавчих актів, які регламентують застосування зброї в напрямку території суміжної держави».

За фактом даного інциденту Слідчим комітетом ПМР було порушено кримінальну справу за статтею 110 місцевого Кримінального кодексу «Заподіяння тяжких тілесних ушкоджень».

Однак у середу 1 квітня Державна прикордонна служба України поспішила спростувати цю інформацію, яку там назвали «фейковою».  

«Держприкордонслужба відразу перевірила викладену в повідомленнях інформацію, в результаті чого було встановлено, що вона повністю не відповідає дійсності. Це підтверджується попередніми висновками роботи комісії з одностороннього розслідування цієї провокативної ситуації. Зокрема і тим, що зброя та боєприпаси у прикордонних нарядів, що несуть службу на місцевості, перевірені і в наявності», - відзначили у прес-службі цього відомства.

У свою чергу українські силовики звинуватили в інциденті придністровських колег: «В ході перевірочних заходів було встановлено, що зброю проти громадян Молдови в районі н.п. Нова Андріяшівка (РМ), що близько 1 км від лінії кордону, ймовірно, застосовував спецпідрозділ прикордонної варти так званої ПМР. За наявною інформацією, в результаті застосування зброї один із цивільних громадян Молдови отримав тяжкі поранення».

«Звинувачення Державної прикордонної служби України щодо нібито неправомірного застосування зброї носять явно провокативний характер та покликані приховати факт застосування зброї проти своїх співвітчизників прикордонною вартою так званої ПМР, а також спровокувати конфліктну ситуацію і дестабілізувати ситуацію в регіоні», - заявили у Держприкордонслужбі.

Дізнавшись про таку трактовку подій за мотивами вже, на жаль, широко відомої історії «самі себе обстріляли», у Придністров’ї з нею рішуче не погодились і як докази надали показання свідків, в тому числі самих постраждалих.

«При опитуванні Р. Чутілеу і його племінник, мешканець міста Слободзея В. Кордур, показали, що, повертаючись від своїх родичів з території України в ПМР, прийняли рішення перетнути кордон поза пунктом пропуску у зв'язку з відсутністю при собі паспортів, оскільки для “вирішення питання пропуску без документів” представники прикордонної служби України зажадали 1500 гривень з однієї людини (цитата показань)», - йдеться у повідомленні КДБ невизнаної республіки.

Співробітники держбезпеки ПМР наполягають, що «у момент переходу кордону, перебуваючи ще на території України», ці громадяни «почули крики і нецензурну лайку двох українських військовослужбовців, які з'явилися позаду них, злякалися і кинулися бігти в сторону Придністров'я (цитата показань)».

За словами придністровців, у момент перетину прикордонного рову вони почули позаду себе автоматні черги, в результаті яких Чутілеу отримав важке вогнепальне поранення в район спини. Кондур підхопив пораненого і притягнув його на собі в Андріяшівку, де за допомогою місцевих жителів викликав швидку допомогу, яка доставила постраждалого до лікарні м. Слободзея.

«За свідченнями свідків та очевидців з числа місцевих жителів, до місця події з українського боку під'їхала "Нива", з якої вийшли кілька людей у ​​військовій формі і здійснили збір автоматних гільз, після чого вони відбули в невідомому напрямку», - додають у КДБ ПМР.

На підтвердження своїх слів, представники держбезпеки Придністров’я виклали у Мережу записані на відео свідчення безпосередніх учасників прикордонного інциденту.

Поділитися: